foto moestuin Leyduin

Stichting De Energieke Burger helpt anderen in Vogelenzang en Bennebroek graag een handje met het realiseren van energiebesparende maatregelen. Dus kwam De Energieke Burger graag in actie toen mensen van Moestuin Leyduin hulp vroegen bij het aanvragen van een vergunning voor zonnepanelen op het dak van een monumentale schuur. Die vergunning voor de gewenste tien panelen is inmiddels binnen. Voor de milieuvriendelijk beheerde tuin zijn de panelen een uitkomst, vooral voor de beregeningsinstallatie die flink wat energie vergt. “Heel fijn dat het gelukt is. Met tien panelen komen we op de tuin prima uit. Heel misschien hebben we wel wat overschot”.

Moestuin Leyduin ligt op buitenplaats Leyduin, vlak naast het zogeheten Juffershuis. Het is een tuinderij waar aangesloten deelnemers zelf oogsten. In de tuin zijn inmiddels twee tuinders aan het werk, Marga en Marja. Met de regelmatig voorkomende droogte in het plant- en oogstseizoen is voldoende beregening cruciaal, en dat kost veel elektriciteit. “Ons uitgangspunt is dat we zo verantwoord mogelijk met de aarde omgaan, en groene stroom uit zonnepanelen past daar goed bij. Het was heel fijn dat we De Energieke Burger konden benaderen voor het aanvragen van de vergunningen bij de gemeente Bloemendaal." aldus Marie-Paule Damler, voorzitter van Stichting Moestuin Leyduin.

Er zijn vele mogelijkheden om in huis energiebesparende maatregelen te nemen en duurzame energie op te wekken. Aan de slag met o.a. isolatie, slimme meters en zonnepanelen? Dat kan iedereen individueel doen, maar ook groepsgewijs, bijvoorbeeld in een rij gelijke woningen. Ingewikkeld? De Energiecoaches van De Energieke Burger kunnen je daarbij helpen. We geven je advies over het verduurzamen van jouw woning. Zo kun je geld én energie besparen.
• Gratis en vrijblijvend gedegen advies
• Verlaag je energiekosten
• Geniet van meer wooncomfort
• Ontzorg door het inschakelen van expertise
• Maatwerk: we kijken naar de situatie per woning

We helpen je met

We helpen je met informatie en ondersteuning van het energiezuiniger maken van je woning. De Energieke Burger organiseert o.a. themabijeenkomsten over energiebesparing en individuele- of collectieve (straat- of wijk) ondersteuning door energiecoaches.

We communiceren over de energietransitie zowel met de huiseigenaren in Bennebroek en Vogelenzang als relevante partijen in het netwerk. Dit doen we door kennisoverdracht via de media zoals Bloemendaals Nieuwsblad en andere lokale media zoals de gemeentelijke website Bloemendaal zet stappen. Ook informeren we over subsidies en (beleids)ontwikkelingen.

Neem ook Energiebesparende Maatregelen

Een energiezuinige woning heeft veel voordelen. De waarde van je woning gaat omhoog, de maandelijkse energiekosten (woonlasten) omlaag en bij grotere aanpassingen kun je een herziening van het energielabel aanvragen. Bij de verkoop van je huis komt dat goed van pas.

De Energieke Burger

We zijn een professionele vrijwilligersorganisatie met technische expertise en energiecoaches uit de buurt. We geven je advies over het verduurzamen van jouw woning. Zo kun je geld én energie besparen.

Wat ons beweegt

In 2050 moet heel Nederland over zijn overgeschakeld op een duurzame energievoorziening op basis van o.a. zon en wind. Wij zien dit als een gezamenlijke opgave van burgers en overheid. Daarom werken we samen aan de verduurzaming van de energievoorziening met een optimale mix van energiebesparing en duurzame energiebronnen. Wij vinden dat dit betaalbaar moet zijn en zoveel mogelijk CO2 uitstoot moet beperken. Want de uitstoot van CO2 zorgt voor klimaatverandering en dat willen we tegengaan.


De Energieke Burger is actief in Bennebroek en Vogelenzang.

Met een aantal inwoners is de Energieke Burger al enthousiast aan de slag.om uit te zoeken welke energiebesparende maatregelen er groepsgewijs kunnen worden uitgevoerd.

Bent u ook benieuwd naar de energiesituatie en verduurzamingsmogelijkheden in uw huis? Via het (gratis) online HOOMdossier kunt u snel inzicht krijgen, inclusief suggesties voor isolatie en wat die (geschat) opleveren aan verbruik en kosten. U kunt het dossier eenvoudig thuis online invullen. Wilt u hulp dan kan een vrijwilliger van de Energieke Burger die bieden en eventueel een vervolgtraject met u afspreken (u kunt dit aangeven op het aanvraagformulier). Alle gegevens in het HOOM dossier zijn veilig opgeslagen en worden niet gedeeld met derden.
Klik hier voor het aanvragen van toegang tot uw eigen HOOM dossier.

 

Ervaringen met het Hoomdossier

Een bloemlezing uit de ervaringen, die we als Energieke Burger opgedaan hebben met het gebruik van het Hoomdossier.

Algemene gegevens / huidige staat

 • Het invullen van verwarming d.m.v convectoren is niet mogelijk.
 • Het invullen van verwarming d.m.v. heteluchtverwarming is niet mogelijk.
 • Als ik zeg dat de kierdichting in slechte staat is zegt het rapport “geen interesse in het verbeteren van de kierdichting”
 • Coach geeft aan dat bijv. de kierdichting voldoet. Echter het aktieplan gaat hier toch een bedrag en besparing achterzetten.
 • Dakisolatie:   Bewoner onbekend, Coach matig tot 8 cm. Interesse: Mischien meer info gewenst.
  Dan geeft het aktieplan aan dat dit van binnenuit geschiedt, waarbij kosten worden genoemd en een jaartal, te weten 2076, gelijk met vervangen pannen.

Gevelisolatie

 • Als de spouwmuur al gedeeltelijk is geïsoleerd is het aantal te isoleren spouw m2 niet in te vullen.
 • Ik heb 145 m2 te isoleren oppervlakte. Dan zie ik dat dit 5,3% rendement oplevert. Kijk ik in het rapport, dan zie ik dat het slechts 5% rendement oplevert.

Zonnepanelen

 • Ik vul bijvoorbeeld in dat er 8 zonnepanelen aanwezig zijn en in het rapport bij zonnepanelen staat “nee”
 • Ik vul in dat ik 2200 kWh gebruik, en 10 zonnepanelen van 330 Wp wil neerleggen (oriëntatie ZZW, 10° hellingshoek). Dan zie ik dat dit 6,0% rendement oplevert. Kijk ik in het rapport, dan levert het slechts 5% rendement op.
 • Ik heb 320Wp zonnepanelen laten leggen, maar die keuze is niet mogelijk.

Systeembeheer

 • Als ik de coach wijzig bij een bewoner blijft hij toch ook nog op de lijst staan van de oorspronkelijke coach.

Overnemen antwoorden

 • Overnemen van antwoorden is een alles-of-niets keuze. Doe je niets, dan zie je iedere keer dat er ‘nieuwe’ verschillen zijn. Klik je op overnemen, dan heb je geen enkel idee welke wijzigingen je zojuist hebt doorgevoerd, maar ben je de melding bovenin het scherm gelukkig wel kwijt.
 • Overnemen van antwoorden gaat voor het hele dossier in 1 klap (dus voor alle tabbladen tegelijkertijd). Dit terwijl de bewoner zelfs zonder waarschuwing al zijn aanpassingen kwijt is, als hij per ongeluk overschakelt naar een ander tabblad (inconsistent gedrag).

Coach gerelateerd

 • Heeft de coach geen super-breed computerscherm, dan ontbreken er domweg kolommen op zijn overzichtsscherm. Omdat er geen scrollbar onderin het scherm verschijnt, kan hij de ontbrekende kolommen ook niet zichtbaar maken.
 • De coach heeft geen enkel idee of een aan hem toegewezen bewoner het hele dossier al doorlopen heeft.
 • De coach heeft geen enkel idee wanneer een aan hem toegewezen bewoner voor het laatst iets aan hun dossier heeft aangepast.
 • Is er nieuwe mail, dan zie je de naam van de bewoner niet, maar enkel de adresgegevens.
  En omgekeerd: in het 'Mijn woningen' overzicht zie je dan weer wel de naam van de bewoners, maar niet dat er iemand een nieuwe mail geschreven heeft.
 • Chatfunctie: kan alleen door geheel terug te keren naar de "bewonerslijst" en opnieuw de woning op te roepen. Eigenlijk zou vanuit elke pagina, de chatfunctie oproepbaar moeten zijn.
 • Datum afspraak: handig als je naast de datum ook een tijdstip kunt invullen.

Onjuist woningtype

 • Ik zie in de Hoomdossier regelmatig dat het verkeerde type huis staat ingevuld. Ik vermoed dat dan de rekenmodule in het Hoomdossier verkeerde informatie genereert.

Uitleg bij iconen ontbreekt

 • Wil ik een keuze wel, dan staat er eerst de naam van de maatregel, en dan de status, als ik er met de muis over hang (prima!).
 • Wil ik een keuze niet, dan staat er enkel ‘U heeft geen interesse in deze maatregel’, als ik er met de muis over hang (de naam van de maatregel ontbreekt).

Wensen

 • Grote maatregelen: 
  • Combinatie zonneboiler, cv verwarming, ventilatie optimaliseren. Nu kan dit alleen separaat als 3 onderwerpen.
 • Stimulatie maatregelen: 
  • Vanuit de RVO in een tabel de subsidie bedragen overnemen. 

Kleine maatregelen

 • De lijst van kleine bespaartips uitbreiden met:
  • folie gebruiken bij enkel glas
  • tochtstrook / strips bij deuren en ramen in orde?
  • Isolatie luik onder de vloer
  • sluimerverbruik analyse
  • aansturing verwarming huis per ruimte
  • is er sprake van oud ventilatie systeem op 220 volt? (tip: vervang door gelijkstroom systeem)

Gratis maatwerkadvies ter waarde van € 75

In Bennebroek en Vogelenzang verzorgen wij de maatwerkadviezen met energiecoaches uit de buurt. We zijn een professionele vrijwilligersorganisatie met technische expertise en geven je advies over het verduurzamen van je woning en een indicatie van de kosten. Wanneer je een gratis en vrijblijvend maatwerkadvies aanvraagt - via de bespaarbon.nl - nemen wij contact met je op voor een afspraak.

Hoe werkt het?

 1. Binnen 10 werkdagen, na ontvangst van je aanvraag, nemen we contact met je op om afspraken te maken over de aanpak van het maatwerkadvies.
 2. Ter voorbereiding op het advies vragen we je een online vragenlijst in te vullen, zodat onze energiecoach jouw woonsituatie kent.
 3. Voor een zo goed mogelijk advies leggen we graag een kort huisbezoek af. We laten het aan jou en de energiecoach over of dat verantwoord is. Misschien later in het jaar?
 4. Op basis van de online vragenlijst en mogelijk het huisbezoek maken we een adviesrapport.

Huisbezoek & COVID-19

Uiteraard volgen wij bij het eventuele huisbezoek de richtlijnen van het RIVM rondom COVID-19.

Het maatwerkadvies

Het adviesrapport behandelt vijf punten: isolatie, ventilatie, verwarming & tapwater, opwek en bijzonderheden. Ook benoemen we samen met jou een top vijf aan maatregelen. Het maatwerkadvies krijg je op schrift en is een overzichtelijk startpunt van de verduurzaming van jouw woning.

Alle gegevens worden veilig opgeslagen en worden niet gedeeld met derden.

Vul jouw cadeaucode in op . Doe het snel, want op = op!